· 

Little Havana

Little Havana is een kleurrijke en sprankelende wijk in Miami, Florida, die bekend staat om de rijke geschiedenis, het heerlijke eten en de feestelijke cultuur. Al jarenlang is het de thuisbasis vande Cubanen die, na de revolutie in Cuba, in de jaren '60 naar Miami vluchtten. Net als veel andere Cubaanse wijken, herken je Little Havana aan de levendige sfeer, de straten vol met prachtigemuurschilderingen, geurige cafés en vrolijke muziek.

Bienvenido en Little Havana

De meest bekende straat in Little Havana is Calle Ocho. Regelmatig komt deze straat voor in televisieseries of documentaires. Ook de verschillende winkels en restaurants zijn regelmatig te vinden in populaire Netflixseries over food, lifestyle en travel. Verder is deze straat de thuisbasis van het jaarlijkse Calle Ocho Festival, het grootste Latijns-Amerikaanse festival in de Verenigde Staten.


Een andere populaire attractie is het Maximo Gomez Park, dat je misschien wel kent als het Domino Park. Dit park is de verzamelplaats van de oude mannen uit de wijk en waar ze dagelijks domino spelen. Het is een populaire plek onder toeristen en de mannen kijken ook niet op of om bij een bezoekje van een groep vreemdelingen. 

Comfort food in Little Havana

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen naar Little Havana komen, is het heerlijke eten. De wijk is beroemd om zijn Cubaanse keuken, met gerechten als ropa vieja, empanadas en tostones. Er zijn veel restaurants en cafés in de buurt die authentiek Cubaans eten serveren. Heb je zin in een goede burger? Ga dan langs bij El Rey de las Fritas en kies voor de Frita Cubana. Deze Cubaanse rundvleesburger met gebakken uitjes en gefrituurde minifrietjes wordt geserveerd op een zachte witte Cubaanse bol. Dat wil je niet missen!

Las ventanitas

Natuurlijk kan je Little Havana niet bezoeken zonder minimaal een Cubaanse koffie te drinken. Deze cafecito is een soort espresso met veel suiker en wordt vaak geserveerd in kleine plastic bekertjes. Dit is een belangrijk onderdeel van de Cubaanse cultuur en wordt overal in de wijk geserveerd. Traditioneel worden deze kleine bekertjes koffie verkocht via las ventanitas. Door deze kleine raampjes bestel je snel en makkelijk een Cubaanse koffie met een heerlijk taartje, broodje of ander heerlijk hapje. Volgens de verhalen zijn er op Calle Ocho meer dan honderd ventanitas, dus er is keuze genoeg. 

De geschiedenis van Little Havana

In de jaren '60 kwamen veel Cubanen naar Miami omdat ze op zoek waren naar een betere toekomst. Velen van hen vestigden zich in Little Havana, waardoor het uitgroeide tot het centrum van de Cubaanse gemeenschap in Miami. De wijk kreeg de naam van de Cubaanse stad Havana en werd daardoor al snel het epicentrum van de Cubaanse cultuur in de Verenigde Staten. 


Tijdens de jaren '80 en '90 begon de wijk langzaamaan te veranderen. Er kwamen nieuwe immigranten uit andere delen van Midden-Amerika en de Cariben, waardoor de wijk nog diverser werd. Vandaag de dag is Little Havana een smeltkroes van culturen en één van de hotspots in en rondom Miami.

Reizen naar en door Little Havana

Net als op veel andere plaatsen in de Verenigde Staten reis je het makkelijkste met de auto naar Little Havana. Er zijn verschillende parkeerplaatsen beschikbaar, maar houd er rekening mee dat parkeren in de wijk soms lastig en duur kan zijn. Wij parkeerden onze auto in een woonwijk op Fifth, op ongeveer 20 minuten lopen van Calle Ocho.

Ook rijden er verschillende buslijnen naar Little Havana, waaronder de Route 8 bus die door de hele wijk loopt. Daarnaast kan je de Metrorail nemen naar het Culmer Station en daarna nog een klein stukje naar Little Havana lopen.

Natuurlijk zijn er verschillende commerciële partijen die rondleidingen langs Little Havana en andere bezienswaardigheden in Miami brengen. Dit kan een goede optie zijn als je de wijk voor het eerst bezoekt en meer wilt leren over de geschiedenis en cultuur. 

Als je graag fietst, kun je een fiets huren en door de wijk rijden. Dit is een leuke manier om de vele muurschilderingen en bezienswaardigheden in Little Havana te zien en iets verder de buurt in te gaan.

OP ZOEK NAAR MEER REISINSPIRATIE?