· 

Reisroute: Culinair Andalusië

Dankzij de rumoerige geschiedenis, waarin Moorse, Joodse en Romeinse culturen afwisselend het voor het zeggen hadden, is er in Andalusië een diverse en smaakvolle keuken ontstaan. Gerechten als gazpacho, salmorejo, jamón ibérico en espeto de sardinas komen hier vandaan en ook deze regio kent natuurlijk een eigen variant van de paella. Fijnproevers, thuiskoks en bourgondiërs staan daarom vaak te trappelen om kennis te maken met deze lokale cuisine en passen daar graag het reisschema op aan. Ook wij maakten in tien dagen een culturele reis langs de verschillende plaatsen en gerechten.

 

Reizen tussen de steden

De beste manier om tussen de grote steden in Andalusië te reizen, is met de auto. Tussen de steden door kan je dan genieten van de prachtige natuur en de lokale gezelligheid, zoals de Sierra Nevada en de witte dorpjes van Andalusië. Je kunt een auto huren Spanje bij aankomst op het vliegveld in Sevilla, wat een goed startpunt is voor een rondreis door Andalusië. Voor een kleine meerprijs leverden wij de auto weer in op het vliegveld van Málaga. 

Verblijf in het authentieke Spanje

Genieten van het ongerepte Spanje Glooiende heuvels met olijfbomen en verspreid liggende Spaanse huisjes. Een koele slok wijn op een overschaduwd terras. Een ademloos mooie omgeving met Moorse overblijfselen die tot de verbeelding spreken. Vogels die de zinderend blauwe lucht doorklieven boven bomen met vers fruit dat voor het grijpen hangt. Of liever een duik in het verfrissende zwembad na een tocht te paard door een beschermd natuurgebied of na een sportieve dag op een van de vele golfbanen? Kiezen voor rust of activiteit op ieder moment in ieder seizoen. Lijkt dit een vakantiedroom? Bij La Casita Vakantiehuizen wordt het werkelijkheid!
De accommodaties van La Casita Vakantiehuizen staan allen in het uiterste zuiden van Spanje, net buiten de drukke toeristische kustlijn van de Costa del Sol. In een natuurlijke omgeving tussen fruitbomen en olijven heerst hier de rust die afwisseling biedt van het drukke bestaan thuis.

Dag 1 tot en met 3: Sevilla

Sevilla is de stad van de sinaasappelbloesem en de stralende zon. In de stad wil je naar het Alcazar, een Moors paleis, en de Kathedraal van Sevilla, een waar gotisch meesterwerk. Naast de kathedraal staat de Giralda-toren waar je met een smalle wenteltrap helemaal naar boven kan lopen. Verder zijn het Plaza de España en het Maria Luisa-park ook aanraders tijdens een bezoek aan Sevilla, maar de echte gezelligheid vind je in de Barrio de Santa Cruz.

 

Als je in Sevilla bent tijdens een culturele rondreis, dan wil je de oudste bar van Sevilla,  El Rinconcillo, niet overslaan. Ook het traditionele restaurant Casa Robles is er eentje om te onthouden. Om de typische smaak van Sevilla te ervaren, dan wil je de espinacas con garbanzos, een traditioneel gerecht met spinazie en kikkererwten, proberen. Ook de secreto ibérico en de presa ibérica zijn twee heerlijke vleesgerechten van de streek. Deze gerechten vind je niet alleen in de vele restaurants, maar ook op de lokale markt. Wij bezochten twee markten, waar we de meest verse en lekkere producten hebben gevonden. In de wijk Macarena ligt de Mercado de la Feria. In de meer dan honderd verschillende stallen vind je vers vlees, verse vis, lokale kaas en olijven en seizoensfruit en -groenten. In de iets meer toeristische  Mercado de Triana, gelegen aan de oever van de rivier de Guadalquivir, kun je niet alleen verse producten kopen, maar ook van de meest verse producten genieten in de verschillende tapasbars rondom de markt. 

 

Dag 4 en 5: Córdoba

In het hart van Andalusië ligt de oude stad Córdoba, waar de geschiedenis bestaat uit verhalen van Moorse prinsen, christelijke koningen en Joodse geleerden. De Mezquita is een herinnering aan de Moorse periode. De Puente Romano is een andere bezienswaardigheid van de staf en loopt over de Guadalquivir-rivier. Ook de wijk Judería, Alcázar de los Reyes Cristianos en de Patio’s van Córdoba wil je ook niet missen tijdens een bezoek aan Córdoba. Het oudste restaurant van Córdoba, Taberna Casa Salinas, is te vinden in Judería. Dit restaurant bestaat al meer dan 100 jaar en lijkt sindsdien niet veranderd. Het is te herkennen aan de naam die in tegels op de buitenmuur hangt, de lage prijzen en de royale porties. Ook vind je in Córdoba fantastische wijnen, bijvoorbeeld in de Bodegas Campos. Andere lokale specialiteiten zijn Rabo de Toro -een stoofpotje met stierenstaart- salmorejo -een dikke, koude tomatensoep- en de zoete rode wijn Pedro Ximinez.

 

Dag 6: Ronda

Het schilderachtige stadje Ronda ligt in de bergen van Andalusië en is een stukje rijden vanaf Córdoba, maar is zeker de moeite waard. Het meest bijzonder is de Puente Nuevo, een brug die over de El Tajo kloof gaat, maar ook de oude stad met de smalle straatjes, de witte huisjes en historische gebouwen maken het bezoek aan de stad zeker waard. De toeristentrekkers zijn de Arabische baden, het Mondragon Paleis en Ronda's Plaza de Toros, een van de oudste arena's van Spanje. 

 

Verder worden in Ronda de chorizo's, salchichones en bloedworsten nog steeds met de hand gemaakt en koop je de meest lekkere en verse varianten op de Mercado de Abastos. Andere lokale gerechten zijn de zurrapa de lomo, een soort lokale paté gemaakt van varkenslende vet en reuzel, en de queso curado, een harde kaas die vaak wordt geserveerd met jamón.

 

Rondom Ronda zijn er verschillende wijngaarden te vinden. De bekendste zijn de bodega Doña Felisa, bekend als Chinchilla, en Descalzos Viejos, gevestigd in een historisch klooster. Voor biologische wijnen kan je het beste naar de Bodega Joaquin Fernandez en Cortijo Los Aguilares. Daarnaast produceert  Bodega Kieninger heerlijke wijnen van lokale en Oostenrijkse druiven. En het beste nieuws is, dat ze allemaal te bezoeken zijn! Perfect voor een culinaire rondreis door Andalusië.

 

Dag 7 en 8: Granada

Aan de voet van de Sierra Nevada ligt Granada met het bijzondere Alhambra.  Dit sprookjespaleis van Moorse architectuur en met prachtige tuinen. Vanuit de oude wijk Albaicín heb je een prachtig uitzicht op de Alhambra. In deze wijk vind je ook de, oorspronkelijk Arabische markt, waar je traditioneel aardewerk, zijden sjaals, kruiden en specerijen vindt. Ook Sacromonte, de zigeunerwijk, is een fantastische plek voor gezelligheid, flamenco bars en culinaire hoogstandjes. In Granada serveren ze tapas zoals ze ooit bedoeld zijn, namelijk als gratis hapje bij een lekker biertje.

 

Dag 9 en 10: Málaga

In het zonnige Málaga heb je het beste uitzicht op de stad en de zee in het Alcazaba, een Moors fort met prachtige tuinen. De kathedraal van Málaga wordt ook wel liefkozend La Manquita genoemd en is een prachtig voorbeeld van renaissance-architectuur. Picasso's geboortestad eert zijn nalatenschap met het Picasso Museum, waar je een uitgebreide collectie van zijn werken kunt bewonderen. In het levendige havengebied Muelle Uno vind je hippe winkels, gezellige restaurants en het Centre Pompidou Málaga. In Málaga vind je ook de beroemde bodega-bar El Pimpi, waar je de lokale wijnen en tapas, waaronder de espeto de sardinas, kunt proeven. Málaga is ook de geboortestad van de Gazpacho, dus vergeet ook niet om deze koude tomatensoep te proberen tijdens een hete zomermiddag in Málaga.

 

De lekkerste en verste producten koop je in Málaga op de Mercado de Atarazanas. De kraampjes op deze markt worden van generatie op generatie doorgegeven en daarmee de liefde voor kwaliteit en lekker eten ook. Heb je nog een paar dagen over? Twijfel dan niet en plak die aan het bezoek aan Málaga vast. Daar ga je geen spijt van krijgen.

 

Wil je nog meer over de cultuur, de keuken en het land leren? Boek dan een kookworkshop of een proeverijen bij een lokale ondernemer of via het platform Withlocals.

Cityscapes: Ontdek het authentieke Spanje

Het eerste deel, Cityscapes Spanje is nu verkrijgbaar. Hierin lees over het bruisende Barcelona tot aan het historische Bilbao. In deze editie over de populairste steden van Spanje ontdek je de leukste bezienswaardigheden, achtergrondverhalen, lokale lekkernijen en bijzondere tips.


OP ZOEK NAAR MEER REISINSPIRATIE?