· 

10 dingen die je moet doen in Barcelona

Zon, zee, strand en gezelligheid heb je in overvloed in Barcelona. De hoofdstad van Catalonië, en de op een na grootste stad van Spanje, is dag en nacht springlevend en gezellig. Iedere bezoeker zal zich vermaken in deze geweldige stad, maar de liefhebbers van architectuur zullen echt hun hart ophalen in Barcelona, dankzij de handtekening van één man, Antonio Gaudi. Ga je voor de eerste keer naar Barcelona toe? Hieronder vind je de top tien van dingen die je zou moeten doen in deze mooie Catalaanse stad.

 

1. Las Ramblas

Het toeristische deel van Las Ramblas loopt van van de kust tot aan Placa de Catalunya en bestaat uit een mix van marktkraampjes en straatentertainment. Vooral ‘s avonds is het gezellig druk op Las Ramblas, maar dat is ook het moment dat de meeste zakkenrollers actief zijn. Geniet dus van de gezelligheid, maar houd je telefoon en portemonnee goed in de gaten.

 

2. La Sagrada Familia

La Sagrada Familia, dat sinds 1882 in ontwikkeling is, is misschien wel het meest bijzondere, bizarre en indrukwekkende ontwerp van Antonio Gaudi. Tot op de dag van vandaag is de kerk nog niet af, maar er gaan geruchten dat La Sagrada Familia in 2026, honderd jaar na de dood van Gaudi, zal worden afgerond. Tegenwoordig is La Sagrada Familia een van de grote toeristentrekkers van Barcelona. Wil je de kerk ervaren met iets minder medebezoekers om je heen? Ga dan op een doordeweekse dag vroeg in de ochtend.  

 

3. Picasso-museum

Pablo Picasso is geboren in Malaga maar verhuisde tijdens zijn tienerjaren naar Barcelona. Jammer genoeg zijn veel van zijn grootste werken in handen van particulieren, maar een mooie selectie van zijn werk is wel te bewonderen in het Picasso Museum aan de Carrer Moncada.

 

4. Ga op bezoek bij Gaudi

Een roze Alice-in-Wonderland-huis, daar kan je het Gaudi-museum misschien nog het beste mee vergelijken. Gaudi zelf woonde tussen 1906 en 1926 op deze surrealistische locatie met zijn nichtje en inmiddels is dit woonhuis omgetoverd tot museum met exposities van meubels, tekeningen en portretten gemaakt en ontworpen door de Gaudi zelf.

 

5. Het Poble Espanyol

Het ‘Spaanse dorp’, of Poble Espanyol, is een compilatie van gebouwen die de verschillende regio's van Spanje vertegenwoordigen. Het werd ooit gebouwd voor de wereldtentoonstelling in 1992 en wordt nu regelmatig gebruikt voor concerten, festivals, schoolreisjes en natuurlijk als visitekaartje van Barcelona en de rest van het land. Oorspronkelijk was het de bedoeling om het dorp af te breken na de wereldtentoonstelling, maar omdat de bezoekers en de lokale bevolking zo enthousiast waren over Poble Espanyol bestaat het nu nog steeds.

 

6. Palau Episcopal de Barcelona

Nadat de voorganger door brand was verwoest, gaf bisschop Juan Bautista Grau i Vallespinós, Antonio Gaudi in 1887 de opdracht om een nieuw en mooier paleis te ontwerpen. Dat werd Palau Episcopal de Barcelona. Na de dood van de bisschop verliet Gaudi het project en werd het paleis pas in 1961 bewoond.

 

7. Gotische wijk

Vroeger lag er op deze plek een oud Romeins dorp en tegenwoordig is de Gotische wijk het bruisende centrum van Barcelona. Een van de mooiste ontwerpen is de 14e-eeuwse kathedraal, die midden in de gotische wijk ligt. Verder is de Gotische wijk de perfecte plaats voor een Spaans biertje, lekkere tapas en uren slenteren langs de vele boetiekjes.

 

8. Olympisch Stadion

In 1992 zag de hele wereld hoe mooi Barcelona was, dankzij de Olympische Spelen in de stad. Speciaal voor deze gelegenheid werd het Olympisch Stadion gebouwd en geopend. Tegenwoordig is het stadion een populaire sportfaciliteit voor verschillende sporten en bezoeken toeristen graag de venue. Inmiddels tref je daar wel een nieuwe versie van het origineel uit 1929, maar dat maakt het niet minder leuk.

 

9. Passeig de Gracia

Als een van de belangrijkste winkelgebieden van Barcelona is Passeig de Gracia leuk voor iedereen die de stad bezoekt. Aan deze hoofdweg vind je de grote ketens, leuke boetiekjes, goede restaurantjes, gezellige barretjes en goede koffiegelegenheden.

 

10. Barceloneta

Op loopafstand van het oude centrum ligt het strand van Barcelona. Op een warme dag is dit de perfecte plek om even af te koelen, na een hele dag in de brandende zon. Maar ook in het voor- en het najaar is het fijn om op Barceloneta even uit te waaien.

Op zoek naar meer reisinspiratie?