· 

Cuba: vijf redenen om het eiland te ontdekken

Dit artikel zou ik natuurlijk in tien woorden kunnen samenvatten: Oldtimers, salsa, mojito's, Cubaanse sigaren en Buena Vista Social Club. Maar daarmee doe ik het land, de cultuur en de inwoners echt tekort. De prachtige natuur, de gastvrije bevolking en de witte stranden gaan er echt voor zorgen dat je verliefd wordt op het land. Heb je nog wat meer redenen nodig om je te laten overtuigen? Lees hieronder dan maar verder. 

 

Blauwe zee en witte stranden

Playa Paraíso en Playa Sirena liggen beide op Cayo Largo en komen het dichtste in de buurt van een tropisch paradijs. Beiden hebben prachtige ongerepte witte zandstranden en kristalhelder water waar de vissen om je voeten zwemmen. Als je op zoek bent naar meer rust, dan is Playa Paraíso ideaal. Playa Sirena staat bekend om de gezelligheid en de vele watersporten. Welke van de twee stranden je ook kiest, je bent gegarandeerd van een onvergetelijke Caribische ervaring.

 

Maak kennis met Che

Che Guevara wordt in Cuba als een held beschouwd. Als arts en revolutionair strateeg sloot hij zich aan bij Fidel Castro's beweging en speelde hij een belangrijke rol in de oorlog tegen dictator Batista in 1959. Che werd gezien als een voorstander van sociale rechtvaardigheid, gelijkheid en anti-imperialisme. Door zijn vastberadenheid en bereidheid om te strijden voor zijn idealen is hij een symbool van verzet en revolutie in het land en dat is overal terug te zien.

 

Het Museo de la Revolución in Havana zit in het voormalige presidentieel paleis en heeft een uitgebreide tentoonstelling over de Cubaanse Revolutie. Op het Plaza de la Revolución, ook in Havana, staat een gigantische afbeelding van Che op het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Maar de beste plek om meer over hem te leren is in het Che Guevara Mausoleum in Santa Clara. Naast het museum is hier zijn graf te vinden. Ook Tren Blindado staat in deze stad. Dit monument herdenkt de slag om Santa Clara, waarin Che zijn cruciale overwinning behaalde.

 

Ga op in de Cubaanse nacht

De place to be na een warme dag is de wijk Vedado. Vedado is het hart van het nachtleven in Havana. Hier vind je plekken zoals La Zorra y el Cuervo en Fábrica de Arte Cubano (FAC), een combinatie van kunstgalerie en nachtclub en Hotel Nacional de Cuba, een iconisch hotel dat vaak live muziek en cabaretvoorstellingen aanbiedt. Je vindt er ook verschillende restaurants en cafés, van traditionele Cubaanse eetgelegenheden tot internationale keukens. 

 

De Cubaanse keuken

 Als je dan toch kan kiezen, kies dan vooral voor de traditionele Cubaanse restaurants waar je gerechten als ceviche, vis gemarineerd met limoen, of ropa vieja, een traditionele stoofpot van rundvlees,kan proberen. Na een heerlijke maaltijd kan je los gaan op de salsabeats of heerlijk na zonsondergang luisteren naar de Cubaanse muziek. En dat doe je natuurlijk geheel in stijl met een Cubaanse sigaar en een Mojito voor een paar peso's.

 

De Cubaanse rum

Denk je aan rum, dan denk je aan Cuba. Cuba's tropische klimaat en de vruchtbare grond zijn ideaal voor het verbouwen van suikerriet, wat de basis vormt van de rum. Daarbij wordt Cubaanse rum vaak geproduceerd volgens traditionele methoden die al generaties lang worden doorgegeven en wordt de rum gerijpt in eikenhouten vaten, wat zorgt voor de speciale smaak. De tropische hitte versnelt het proces, waardoor de rum sneller rijpt dan in andere gebieden. Maar wat echt het verschil maakt, zijn de maestros roneros. Deze vakmannen en -vrouwen weten precies wat de, vaak geheime, bereidingswijze is van de Cubaanse rum.

 

Wil je meer leren over de rum en het geheim proberen te ontcijferen? Dan kan je bijvoorbeeld naar het Museo del Ron Havana Club in de oude binnenstad van Havana. Fábrica de Ron Bocoy is een andere historische distilleerderij in Havana, waar je ook een kijkje in de keuken kan nemen. 

 

Santiago de Cuba is de geboorteplaats van Bacardi rum. Ondanks dat Bacardi nu buiten Cuba wordt geproduceerd, kan je nog steeds de  lokale distilleerderij bezoeken, waar het ooit begon. Het leukste aan het leren over de rum is natuurlijk de proeverij. Veel bars en paladares op Cuba hebben uitgebreide rumcollecties en bieden proeverijen aan. Natuurlijk kan je daar ook blijven hangen voor een Daiquiri en Mojito, gemaakt met authentieke Cubaanse rum.

op zoek naar meer reisinspiratie?