· 

Ciudad Perdida

Ciudad Perdida, de "Verloren Stad", is een historische plek en verborgen parel in het noorden van Colombia. Het is één van de oudste steden in Zuid-Amerika en stamt uit de tijd van de pre-Columbiaanse inheemse stammen. De stad ligt in de Sierra Nevada, een bergachtig gebied dat bekend staat om zijn mooie landschappen en rijke biodiversiteit.

Het Ciudad Perdida van de Tairona

Ciudad Perdida is gebouwd door de inheemse bevolking van de Tairona. Deze indígenas leefden in de Sierra Nevada tussen de 9e en 14e eeuw. De stad was gelegen op een hoogte van ongeveer 1200 meter en bestond uit een complex van terrassen, tempels, huizen en begraafplaatsen. 


De Tairona waren een vreedzame stam die leefden van landbouw, jagen en vissen. Ze hadden een rijke culturele traditie en waren bekend om hun prachtige kunstwerken van goud, koper en klei.


Ciudad Perdida verdween uit het zicht van de rest van de wereld toen de Spanjaarden Colombia binnenvielen in de 16e eeuw. De Tairona vochten tegen de indringers, maar door een meegebracht virus verzwakten zij en uiteindelijk werden ze verslagen en gedwongen om hun stad te verlaten. De stad werd vergeten en bleef meer dan 400 jaar verborgen in de jungle.

 

Pas in 1972 werd Ciudad Perdida opnieuw door toeval ontdekt, toen een groep houthakkers de ruïnes van de stad vond in de zoektocht naar hout. Sindsdien is Ciudad Perdida een populaire toeristische attractie geworden en kan iedereen de ruïnes van de oude stad bezoeken.

De toegang tot de verloren stad

Om bij Ciudad Perdida te komen, moet je een tocht van ongeveer vijf dagen door de Sierra Nevada maken. De tocht begint in de stad Santa Marta en leidt je naar de ruïnes van de Verloren Stad via een pad langs rivieren en door het regenwoud. Het is een pittige tocht, maar de beloning is het meer dan waard. De mogelijkheid om de ruïnes van zo dichtbij te bekijken en te genieten van het prachtige landschap van de Sierra Nevada is namelijk enorm indrukwekkend.

 

Ben je ook van plan om de Ciudad Perdida in Colombia te bezoeken? Dan is er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In deze blog en hieronder vind je een paar tips om je goed voor te bereiden op een prachtige, maar uitdagende hike.

 

Een goede conditie is onmisbaar

De Ciudad Perdida hike is geen gemakkelijke wandeling, dus het is slim om vooraf te gaan trainen. Zorg ervoor dat je in ieder geval dagelijks en zonder problemen vijf kilometer kan wandelen. Train ook met een flinke rugzak om, want alle bagage moet je zelf tillen. En dat is al snel tien kilo per persoon.

Denk aan insectenbescherming

In het regenwoud zijn enorm veel insecten, dus zorg ervoor dat je een goede crème met deet meeneemt. Natuurlijk kan je de producten uit Nederland meenemen, maar in Colombia zelf worden ook goede producten verkocht. Zo heb je een speciale insectenzeep, die je gemakkelijk met een beetje water aanbrengt. Het is ook slim om lange kleding te dragen, om helemaal te voorkomen dat je gestoken wordt.

Neem voldoende water mee

In de jungle is het nog belangrijker om voldoende water te drinken zodat je uitdroging kan voorkomen. Zorg ervoor dat je minstens twee liter water per dag meeneemt. Neem ook een waterzuiveringssysteem of zuiveringstabletten mee om water uit de rivier te kunnen zuiveren als je dat nodig is.

Ga alleen op pad met de gids

Zorg ervoor dat je altijd in de buurt blijft van de gids tijdens de hike, zodat je op de hoogte blijft van de route en de gevaren die op de loer liggen. Zo kan je niet verdwalen, worden verrast door de sterke stroming of in aanraking komen met giftige planten en veilig de verloren stad bereiken.

Trek de juiste kleding en schoenen aan

Kies voor schoenen met een flink profiel om uitglijden te voorkomen. Het is ook aan te raden om regenkleding mee te nemen, aangezien het in de regenwouden van Colombia eigenlijk altijd regent. Neem verder een waterdichte hoofdlamp mee, zodat je iets kan zien als de duisternis komt.

Respecteer de bewoners

In deze omgeving wonen nog steeds verschillende inheemse volkeren. Zij zien maandelijks meer dan duizend toeristen door hun vertrouwde en geliefde omgeving trekken. Respecteer en behandel de natuur zoals zij dat ook doen en blijf van bloemen en planten af. Laat geen rotzooi achter en geef de kinderen geen snoep- of speelgoed zonder toestemming. Wil je foto’s maken? Vraag ook dan even om toestemming via de gids. 


Op zoek naar meer reisinspiratie?