De culturele wortels van Spanje en de landen in Midden en Zuid Amerika zijn gepland in de vroegmoderne tijd. Tussen 1492 en 1898 was de Universele Spaanse Monarchie het grootste rijk ter wereld en omvatte alle Spaanse koninkrijken, afhankelijkheden en koloniën.  


Het Spaanse rijk kwam tot stand nadat Portugal van de troon afzag na de Castiliaanse successieoorlog. Spanje en Portugal tekenden het verdrag van Alcáçovas waarin de Atlantische Oceaan werd verdeeld in een noordelijk deel en een zuidelijk deel. Daarna brak het tijdperk van de grote ontdekkingen aan. Namens Spanje ontdekte Columbus in 1492 Amerika.


Naar aanleiding van die ontdekking moesten Portugal opnieuw om de tafel. Want naast een noord-zuid verdeling, moest er ook een oost-west verdeling komen. In het verdrag van Tordesillas werd deze verdeling gemaakt. Kort daarna kregen de Spanjaarden ook de Caraïben, de oostkust van Midden Amerika en Venezuela in handen.


Inmiddels weten we dat de Spaanse stempel voor genoeg ellende, oorlog en conflicten heeft gezorgd. En ook vandaag de dag kunnen we niet ontkennen dat er nog veel gevaarlijke gebieden en problemen zijn in Latijn-Amerika. 


Maar het continent heeft veel meer te bieden, dan de ellende die we op het journaal zien. Wat dacht je van de prachtige nationale parken, fantastische lokale gerechten en de enorm gastvrije cultuur? Zolang je met een gepaste voorzichtigheid reist, zal je een onvergetelijke tijd hebben.


cuba

costa rica en panama

colombia