· 

Wat neem je mee naar Ciudad Perdida?

Vorige maand schreef ik over mijn tocht naar Ciudad Perdida. Ik blijf erbij, als je naar Colombia gaat, mag je de Verloren stad zeker niet overslaan. Maar wat neem je mee op zo’n excursie? De meeste touroperators bieden een handige checklist, maar daarbij vergeten ze twee belangrijke dingen.Ten eerste zijn er maar weinig mensen gewend om vier dagen door de jungle te lopen met een bepakking van tien kilo of meer. Daarnaast willen de Europese toeristen vaak iets meer gemak en comfort dan de Zuid-Amerikaanse toeristen. En voor dat gemak, zal je toch echt zelf moeten zorgen.


Wat neem je mee naar het regenwoud?

Natuurlijk wist ik dat het benauwd en nat zou zijn diep in het regenwoud, maar de echte ongemakken daarvan heb ik goed onderschat. Zelfs de meest hypermoderne dry fit sportkleding droogt niet in een nachtje. En ook je handdoeken, sokken en schoenen blijven drijfnat. Daarom is het slim om genoeg dry fit sportkleding mee te nemen. Voor iedere dag en avond een schoon shirt, een droge broek en natuurlijk sokken en ondergoed. Wij kochten, speciaal voor Ciudad Perdida, de kleine sporthanddoekjes van Dunlop. Die nemen weinig ruimte in en drogen tenminste nog een klein beetje.

 

Muggen, muggen en nog meer muggen

Hoe dichter je bij de verloren stad, des te meer muggen kom je tegen. De Spanjaarden noemden de stad in de zeventiende eeuw zelfs de Groene Hel vanwege het grote aantal muggen daar. Het lijkt ook onmogelijk om de tocht zonder muggenbeten door te komen. Wel zijn er een aantal trucjes om het aantal muggenbulten zo laag mogelijk te houden. De eerste tip die wij van de locals kregen, was om zoveel mogelijk witte en lichte kleding te dragen. Daar houden de muggen schijnbaar niet van. Ook kan je bij de lokale drogisterijen een soort zeep kopen waar een hoge dosis Deet in verwerkt zit. Dat werkt een stuk beter dan de 40% Deet die bij ons bij de apotheek in de schappen ligt. En vergeet de Deet tijdens het lopen vooral niet regelmatig op te brengen. Door de vochtige omgeving en het zweten, spoelt het makkelijk van je af. En dan slaan de muggen gegarandeerd toe.


Het is dag of het is nacht

Omdat je zo dicht bij de evenaar zit, is het licht of donker. Er is bijna geen periode van schemering, waardoor je heel makkelijk overvallen wordt door de duisternis. Daarom is het heel handig om ook een hoofdlamp in je tas te stoppen. Niet eentje van een paar euro, maar een kwalitatief goede, die ook tegen een beetje water kan. Want als de duisternis valt in het regenwoud, regent het bijna altijd. Als je dan in het donker over de gladde stenen moet klimmen, is het heel fijn als je een beetje bij kan schijnen. Ook op de campermenten is het ‘s nachts heel erg donker. En dan is echt nodig om, op weg naar de toiletten, een beetje bij te schijnen. Want net als in de rest van de jungle, zitten daar ook genoeg slangen, spinnen en andere beestjes. 


Primitief overnachten

Niets ten nadele van de campermenten, maar ze bieden niet dezelfde luxe en comfort als wij in Europa gewend zijn. De matrassen zijn, door de weersomstandigheden, continue klam. De meeste bedden hebben geen kussens en als deze er wel liggen, zijn ze doorweekt. Daarom waren wij heel erg gelukkig met onze opblaasbare kussens en mummislaapzakken. In de tas nemen ze bijna geen ruimte in en ze geven net wat meer comfort tijdens de veel te korte nachten.

 

Handige checklist

Het ligt natuurlijk enorm voor de hand, maar maak een goede checklist. Dan weet je zeker dat je alles bij je hebt en niets teveel meeneemt. Hieronder alvast een opzetje waarmee je kan starten.


 • 8 schone dryfit sportshirts, sportbroeken en sportbeha’s
 • Genoeg schone en hoge sokken en ondergoed
 • Eventueel zwemkleding
 • Bergschoenen
 • Dichte schoenen voor ‘s avonds
 • Doucheslippers
 • Reisverpakkingen met toiletspullen 
 • Handgel
 • Medicijnen / pleisters / tekenpen
 • Lokale Deet
 • Mummislaapzak
 • Opblaasbare kussen
 • Vacuumzakjes voor natte, droge, vieze en schone kleding
 • Extra vuilniszakken
 • Waterdichte hoofdlamp


En dan rest je nog maar een ding en dat is maximaal genieten. Want dat ga je daar zeker doen!

  


OP ZOEK NAAR MEER REISINSPIRATIE?