· 

Wat te doen in Havana?

Havana, de hoofdstad van Cuba, is een stad vol leven en cultuur. Het is een plek waar je heerlijk kunt genieten van de zon, het strand, het eten en vooral de muziek. Als je van avontuur, feest en gezelligheid houdt, dan is Havana de perfecte bestemming voor jou.

Habana Vieja

Een van de meest iconische attracties van Havana is de oude stad Habana Vieja. Hier vind je prachtige koloniale gebouwen, smalle straatjes en gezellige pleintjes. Het is net alsof je decennia terug in de tijd gaat, dankzij de vele oldtimers en de pittoreske taferelen. Ook de autoriteiten in Cuba zijn trots op deze geschiedenis, want je kan de vroegere jaren van Cuba op veel verschillende manieren ervaren. Zo zijn er veel musea die de geschiedenis van Cuba tonen. Daarnaast kan je op iedere hoek van de straat een rondleiding krijgen van een lokale gids om de stad beter te leren kennen.

Museo de la Revolución

Als je meer wilt weten over de geschiedenis van Havana, bezoek dan het Museo de la Revolución. Dit museum vertelt het verhaal van de revolutie die leidde tot de machtsovername van Fidel Castro in 1959. Het museum heeft een indrukwekkende collectie artefacten en tentoonstellingen die je meteen laat zien wat deze belangrijke periode in de Cubaanse geschiedenis heeft betekend.

Malecón

Een andere bezienswaardigheid in Havana, die je niet mag overslaan, is de beroemde Malecón. Dit is een 8 kilometer lange boulevard die langs de kust loopt en waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht op de oceaan en de stad. Hier kun je ook veel locals ontmoeten om een praatje te maken of verhalen te delen.

Kunst in Havana

Voor degenen die van kunst houden, is er het Museum of Fine Arts, dat een grote collectie hedendaagse kunst en oude meesterwerken uit Cubaanse en internationale kunstenaars heeft hangen. Het is ook de moeite waard om het Hemingway Museum te bezoeken, waar je meer te weten kunt komen over de beroemde Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway en zijn leven in Cuba.

Cubano’s en Cuba Libres

Eten is een belangrijk onderdeel van de Cubaanse cultuur en in Havana zijn er tal van heerlijke restaurants en cafés waar je van de lokale gerechten kunt genieten. Probeer zeker de traditionele Cubaanse sandwich, de "Cubano", die bestaat uit varkensvlees, ham, kaas en augurken. Een ander populair gerecht is de "ropa vieja", een stoofpot van gestoofd rundvlees en groenten. En als je van zoetigheden houdt, moet je zeker de "flan" proberen, een heerlijk dessert van custard en karamel. Proef ook zeker de beroemde rijst met bonen, tostones (gefrituurde bakbananen) en natuurlijk de Cubaanse rum.


Maar wat Havana echt speciaal maakt, zijn de mensen. De Cubanen zijn warm en gastvrij en staan bekend om hun vriendelijkheid. Ze houden van muziek en dansen, en je zal zeker veel salsa en andere Latijns-Amerikaanse muziek horen tijdens je verblijf in Havana. Je kan naar een van de vele muziek- en dansclubs gaan en zo de Cubaanse cultuur maximaal ervaren.

Havana Club en andere Cubaanse rum

Rum is een van de belangrijkste exportproducten van Cuba en Havana Club is een van de bekendste merken ter wereld. De geschiedenis van Havana Club gaat terug tot 1878, toen de familie Arechabala begon met het maken van rum. In de loop der jaren heeft Havana Club vele prijzen gewonnen en wordt het beschouwd als een van de beste rums ter wereld.


Als je in Havana bent, moet je zeker een bezoek brengen aan een van de distilleerderijen van Havana Club. Hier kan je zien hoe rum wordt geproduceerd, verschillende soorten rum proeven en zelfs leren hoe je je eigen Mojito kunt maken!


Ook Bacardi werd, in 1862, opgericht in Cuba door Facundo Bacardi, een Spaanse immigrant, en zijn broer Jose. De Bacardi-distilleerderij is een van de oudste en meest iconische distilleerderijen ter wereld. Het produceert al meer dan 150 jaar de beste rum van Cuba. Bacardi werd een van de grootste exportproducten van Cuba en heeft een belangrijke rol gespeeld in de economische ontwikkeling van het land.


Hoewel de productie van Bacardi werd verplaatst naar Puerto Rico na de Cubaanse Revolutie van 1959, blijft de drank een belangrijk symbool van Cubaanse cultuur en erfgoed. Het is ook nog steeds een populaire drank in Havana en wordt vaak gebruikt om de beroemde Cuba Libre-cocktail te maken, een mix van Bacardi, cola en limoen.

Buena Vista Social Club

Denk je aan Havana, dan denk je aan muziek. De stad is een doordrenkt met de klanken van salsa, son en rumba. Een van de meest iconische groepen uit Havana is natuurlijk de Buena Vista Social Club. Dit is een groep van muzikanten die in de jaren 90 opnieuw werd opgericht, nadat ze in de jaren 50 en 60 al bekend waren. Ze speelden traditionele Cubaanse muziek en hadden een enorme impact op de muziekscene in Havana en daarbuiten.


Een bezoek aan de Buena Vista Social Club in Havana is een absolute must voor elke muziekliefhebber. Het is een club die vroeger in de jaren 40 en 50 beroemd was, en sindsdien is het een iconische locatie geworden. De club heeft een intieme sfeer en biedt bezoekers de kans om te genieten van de beste Cubaanse muziek. Het is een geweldige plek om te dansen en te genieten van de fantastische cultuur van Havana.

Reizen in en naar Havana

Een van de meest populaire manieren om rond te reizen is natuurlijk met de klassieke Amerikaanse auto's uit de jaren '50. Deze prachtige oldtimers zijn niet alleen een manier om jezelf te verplaatsen, maar passen perfect in het straatbeeld en zijn de pareltjes van de Cubaanse cultuur. Je ziet ze overal in Havana rijden en het is een geweldige manier om de stad te verkennen.

Maar als je op zoek bent naar iets meer betaalbaars, dan zijn er ook genoeg andere opties. Je kunt bijvoorbeeld de lokale taxi's nemen die bekend staan als "boteros". Deze gele driewielers zijn zeer goedkoop en gemakkelijk te vinden. Maar wees gewaarschuwd, ze zijn niet altijd even comfortabel om mee te reizen.

Een andere optie is om de bus te nemen. Het openbaar vervoer in Havana is zeer efficiënt en de prijzen zijn erg laag. De bussen zijn echter vaak overvol en het kan een uitdaging zijn om een zitplaats te vinden. 

OP ZOEK NAAR MEER REISINSPIRATIE?