· 

Reisroute: Rondreis door Cuba

Cuba is het grootste land in het Caribisch gebied. Het land is staat bekend om de heerlijke rum en goede sigaren. En natuurlijk kent iedereen het beeld van de kleurrijke straten met de oldtimers. Maar Cuba heeft veel meer te bieden dan dat!

 

Wat dacht je bijvoorbeeld van de prachtige witte stranden van Varadero? Of de prachtige nationale parken in de buurt van Trinidad? En dan mag je de kleurrijke cultuur van Cuba ook niet vergeten. De Cubaanse salsa muziek is wereldberoemd, met als grootste troef de Buena Vista Social Club. 

 

De bijzondere geschiedenis van Cuba heeft natuurlijk ook zijn stempel op het land gedrukt. Zo staat Santa Clara bekend om het monument "Tren Blindado". Deze goederenwagon en bulldozer staan voor het ontsporen van de trein tijdens de Slag van Santa Clara. Ook andere levendige herinneringen aan de revolutie zijn terug te vinden in het hele land. Ben je van plan om het land te bezoeken? Wij huurden een auto en maakten een rondreis langs deze steden:

 

Dag 1 tot en met 3: Havana

Havana is de kleurrijke hoofdstad van Cuba. Onder de toeristen is Habana Vieja het meest populair. Het vroegere centrum van de stad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en dat is niet voor niets.Tussen de kleurrijke koloniale gebouwen en op de mooie pleintjes kan je je de hele dag vermaken. Het echte Cubaanse leven vind je in de drukke straten van Centro Habana. 


Maar Havana heeft meer dan alleen de prachtige gebouwen en iconische auto’s. Wat dacht je bijvoorbeeld van de vrolijke salsa clubs en heerlijke cocktails? Het echte uitgaansleven kennen ze in Havana niet, maar in de wijk Vedado vind je wel gezellige nachtclubs, barretjes en theaters. In plaats van DJ’s hoor je overal live muziek. De meest bekende bar is natuurlijk La Bodequita del Medio. 


Dag 4 en 5: Santa Clara

Het beslissende moment van de Cubaanse revolutie vond plaats in het kleine stadje Santa Clara. Dictator Batista stuurde eind 1958 een gepantserde trein (Tren Blindado) met soldaten, voorraden en wapens naar Santa Clara. Maar voordat de trein het station van Santa Clara kon bereiken werd het tot stilstand gebracht met een bulldozer. De lading wapens kwam in handen van Che Guevara en zijn mannen.


Inmiddels is het monument "Tren Blindado", dat bestaat uit een goederenwagon en bulldozer, een van de toeristentrekkers van Santa Clara. Een andere bezienswaardigheid is het mausoleum van Che Guevara. Daar liggen de resten van Che Guevara en zestien van zijn collega-strijders die in 1967 tijdens de Bolivia campagne zijn gedood.


Dag 6 en 7: Cienfuegos

Cienfuegos is een kleine industriële stad in het zuiden van Cuba. De eerste bouwwerken werden in 1745 al neergezet, maar pas in 1819 kreeg de stad zijn naam.  Zij werd vernoemd naar José Cienfuegos, de toenmalige gouverneur-generaal van Cuba. 


De Universiteitsstad is, net als New York, opgebouwd in het zogenaamde schaakpatroon. Van de noord naar zuid lopen de Calles en van west naar oost de Avenidas. Dankzij deze bijzondere bouwstijl en de kenmerkende gebouwen, staat de stad sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


Ook al staat de stad bij de meeste toeristen niet bovenaan het lijstje, is het ook zonde om haar over te slaan. Zo heeft het een prachtig historisch centrum, waar een bijna Franse sfeer hangt. Een andere mooie bezienswaardigheid is het Palacia del Valle, in de wijk Punta Gorda. En als je even genoeg hebt van alle steden, kan je altijd nog vluchten naar El Nicho. Deze watervallen liggen op een klein stukje rijden van Cienfuegos en zijn zeker de moeite waard!


Dag 8 tot en met 11: Trinidad

Trinidad is voor mij het meest pittoreske en charmante stadje van Cuba en ligt in het centrale deel van het land, in de provincie Sancti Spíritus. De stad is gesticht in 1514 door de Spaanse conquistador Diego Velázquez en staat bekend als een van de best bewaarde koloniale en misschien wel een van de meest gefotografeerde steden in Latijns-Amerika.


Trinidad staat bekend om het bijzondere historische centrum. De oude gebouwen en straten van de stad zijn vrijwel onveranderd gebleven sinds de 18e en 19e eeuw, waardoor het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. De straten zijn geplaveid met kasseien en de pastelkleurige huizen zijn allemaal versierd met smeedijzeren ramen en deuren.


Dag 12 tot en met 21: Guardalavaca en Santiago de Cuba

Net als vele andere steden in Cuba is Santiago de Cuba een echte revolutie stad. Op 26 juli 1953 opende een groep revolutionairen de aanval op de Moncada kazerne. Hoewel de aanval mislukte was dit wel het startschot van de Cubaanse Revolutie. Dezelfde revolutie eindigde in 1958 net voor het station in Santa Clara. De kazerne is inmiddels een van de toeristentrekkers van Santiago de Cuba. Ook Plaza de la Revolución staat vaak hoog op het lijstje van de bezoekers. Het grote plein verbindt drie grote avenues en is te herkennen aan het monument met Generaal Maceo te paard.  

 

Omdat Santiago relatief dichtbij Jamaica en Haïti ligt, is de Caraïbische sfeer duidelijke merkbaar. Er wordt uitbundig geleefd, gedanst, gedronken en gefeest. Ook vieren ze jaarlijks carnaval. En Santiago de Cuba was natuurlijk de thuisbasis van Bacardi. Nadat de familie Bacardi is vertrokken, wordt nu alleen nog de Santiago de Cuba Ron daar geproduceerd.

 

Tussen alle architectuur en cultuur door hebben we een paar dagen strand gepakt in de buurt van Guardalavaca. Dat was niet alleen een fijn rustmoment middenin de reis, maar ook een tactisch punt precies tussen Cienfuegos en Santiago de Cuba in. Na afloop van ons bezoek aan Santiago de Cuba zijn we met een binnenlandse vlucht naar Havana gevlogen en direct overgestapt op de vlucht naar Nederland.

OP ZOEK NAAR MEER REISINSPIRATIE?