· 

Trinidad

Trinidad is het meest pittoreske en charmante stadje van Cuba en is gelegen in het centrale deel van het land, in de provincie Sancti Spíritus. De stad is gesticht in 1514 door de Spaanse conquistador Diego Velázquez en staat bekend als een van de best bewaarde koloniale steden in Latijns-Amerika. 

Werelderfgoed in Cuba

Trinidad staat bekend om het bijzondere historische centrum. De oude gebouwen en straten van de stad zijn vrijwel onveranderd gebleven sinds de 18e en 19e eeuw, waardoor het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Dit heeft ertoe geleid dat Trinidad in 1988 door UNESCO werd uitgeroepen tot werelderfgoed. De straten zijn geplaveid met kasseien en de pastelkleurige huizen zijn allemaal versierd met smeedijzeren ramen en deuren. Het Plaza Mayor is het belangrijkste plein van de stad en wordt omringd door koloniale gebouwen zoals het Palacio Brunet en het Museo Romántico. Het plein is populair bij de lokale bevolking en toeristen, omdat er altijd gezelligheid is. Ook vinden er regelmatig concerten en evenementen plaats.

Eten, drinken, shoppen en dansen

Daarnaast is de levendige straatmarkt op Plaza Mayor, waar je lokale ambachten zoals handgeweven textiel en aardewerk kan kopen, fantastisch. Natuurlijk is er ook in Trinidad een overvloed aan restaurants,cafés en bars, waar je kunt genieten van de lokale keuken, heerlijke Mojito’s en muziek. Wil je nog meer genieten van de prachtige koloniale bouwstijl? Bezoek dan de kathedraal van de HeiligeDrie-eenheid, een prachtige kerk uit de 19e eeuw met een adembenemend uitzicht op de stad. Ook Palacio Brunet is ook een bezoek waard, een voormalig herenhuis uit de 18e eeuw, dat nu dienst doet als museum.

Topes de Collantes

Als je op zoek bent naar prachtige natuur, dan is een bezoekje aan het nationaal park Topes de Collantes een goed idee. 

Het park is meer dan 200 vierkante kilometer en heeft prachtige wandelpaden, watervallen, grotten en rivieren. Het park is ook de thuisbasis van een aantal bedreigde diersoorten, zoals de almiqui, een soort spitsmuis, en de tocororo, een nationale vogel van Cuba.

Playa Ancón

Een andere populaire attractie in de omgeving van Trinidad is het strand van Playa Ancón, dat zich op 12 kilometer van de stad bevindt. Dit is een van de beste stranden van Cuba, met kristalhelder water en wit zand.

Playa Ancón is ook een fantastische plek om te snorkelen en duiken. De zee en het onderwaterleven is er prachtig omdat je er veel verschillende tropische vissen en koraalriffen kan vinden. 

Om bij Playa Ancón te komen kan je het beste een auto of scooter huren of vooraf een taxi boeken.

Op bezoek in Trinidad

De stad heeft een fantastische muziekscene en er zijn veel bars en restaurants waar je kunt genieten van traditionele Cubaanse gerechten zoals ropa vieja en congrí. Ook is Trinidad beroemd om zijn handgemaakte keramiek, die je kunt kopen op de lokale markten.

Casas particulares

Casas particulares zijn fantastisch als je jezelf wil onderdompelen in de Cubaanse cultuur en tradities. De eigenaren van casa particular bieden vaak ook een diner aan en zo krijg je de unieke kans om lokale gerechten te proeven en te genieten van de Cubaanse gastvrijheid.


De kamers in casas particulares zijn meestal eenvoudig, maar bijna altijd comfortabel en schoon. De meeste kamers hebben een eigen badkamer en sommige hebben zelfs airconditioning of andere voorzieningen zoals wifi. De prijzen variëren afhankelijk van de locatie en het niveau van comfort, maar in het algemeen zijn casas particulares goedkoper dan hotels.


De overheid reguleert de verhuur van casas particulares in Cuba en er zijn speciale licenties vereist om een ​​casa particular te exploiteren. Je moet je meestal registreren bij de lokale autoriteiten en soms een paspoort laten zien bij aankomst. Het is ook gebruikelijk dat de eigenaren van casas particulares een vergoeding vragen voor de extra’s zoals maaltijden, wasservice en vervoer. Je kan casas particulares vinden via de gebruikelijke websites of door ter plaatse aan te kloppen bij de huizen met het blauwe teken.

Reizen in en naar Trinidad

Als je Trinidad wilt bezoeken, kun je het beste vliegen naar de luchthaven van Santa Clara en vanaf daar verder reizen met de bus of taxi. Het is ook mogelijk om Trinidad te bereiken met de trein, maar houd er rekening mee dat de treinen niet altijd op tijd rijden en dat de reis langer kan duren dan verwacht.