· 

Varen op het Panamakanaal

Het Panamakanaal is voor de scheepvaart de belangrijkste ader tussen de Caraïbische zee en de Grote Oceaan. Per maand varen er duizenden schepen doorheen. Deze schepen betalen al snel $150.000 per doorvaart. En daarmee is het kanaal de grote inkomstenbron van het land.


Op 1 januari 1881 wordt er begonnen met de aanleg van het kanaal. Tot die tijd moesten schepen helemaal om het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika varen om aan de westkant van Amerika uit te komen. Uiteindelijk voer het eerste schip pas op 7 januari 1914 door het 81 kilometer lange kanaal heen. 


Als toerist in Panama mag je dus eigenlijk een bezoekje aan dit kanaal niet overslaan. En gelukkig zijn er mogelijkheden genoeg.


The Miraflores Visitor Center

Het interactieve museum is de meest toegankelijk manier om een indruk te krijgen van het kanaal. Daar laten ze bijvoorbeeld zien hoe het mechanisme van de sluizen werkt. En krijg je ook een goed beeld van de omvang van de aanleg van het kanaal  Naast het museum zit ook een uitzichtpunt waar je de sluizen in werking kan zien. 


Helaas ben je er niet altijd zeker van dat er op het moment van je bezoek ook echt een schip langskomt. Iedere acht uur verandert namelijk de vaarrichting van de schepen. De meeste kansen op een doorvaart heb je daarom tot 10.00 uur ‘s morgens en na 15:00 uur ‘s middags.


Miraflores Visitor Center, East Side of the Miraflores Locks, Panama-Stad

Geopend maandag tot en met zondag van 08.00 tot 18.00 uur.


Tocht door het Panamakanaal

Natuurlijk is het leuk om schepen voorbij te zien varen. Maar hoe leuk is het om met een van de schepen mee de sluizen in te gaan? Met een Partial Transit Tour vaar je achter een groot containerschip de sluis in en maak je mee hoe het waterpeil stijgt en je doorgaat naar de volgende sluis. De tour is redelijk prijzig ($146), maar is het meer dan waard. In totaal ben je ongeveer zes uur onderweg en wordt er voor vervoer, eten en drinken gezorgd. Ook krijg je dan een Spaans en Engels sprekende gids, die je alles vertelt over het kanaal. 

 

Voor de volledige beleving kan je ook kiezen voor een Ocean to Ocean Canal tour. Deze tocht duurt ongeveer 9 uur en brengt je ook langs de beroemde Monkey Islands.

 

Partial Transit Tour &  Ocean to Ocean Canal tour zijn beschikbaar bij de meeste hotels.
Beschikbaarheid op aanvraag en is afhankelijk van het tijdstip en seizoen.

 

OP ZOEK NAAR MEER REISINSPIRATIE?