· 

Valencia

Deze fijne stad in Spanje is gelegen aan de Middellandse Zee. Het is de derde grootste stad van Spanje en de hoofdstad van de autonome regio Valencia. De stad heeft een rijke geschiedenis en staat bekend om zijn prachtige architectuur, heerlijke culinaire scene en levendige cultuur. 

Valencia is een prachtige stad aan de oostkust van Spanje en is zeker een bezoek waard. Een van de bekendste bezienswaardigheden is het Ciudad de las Artes y las Ciencias, een complex met musea, theaters en andere culturele attracties. Het Science Museum is een populaire keuze, met interactieve tentoonstellingen over wetenschap en technologie. Vlakbij ligt het Oceanogràfic, een groot aquarium waar bezoekers de onderwaterwereld van dichtbij kunnen bekijken. 

Een andere must-see in Valencia is natuurlijk het historische centrum, met prachtige gebouwen zoals de gotische kathedraal van Valencia en het imposante Palau de la Música. Ook de Mercado Central is de moeite waard om te bezoeken. Rond lunchtijd is het een goed idee om deze overdekte markthal met verschillende kraampjes waar lokale specialiteiten te koop zijn, te bezoeken. Als je op zoek bent naar wat ontspanning, is het Jardín del Turia een goede keuze. Dit enorme park loopt door de stad en de perfecte plek is om te wandelen, te picknicken of gewoon te ontspannen. 


Ten slotte is een bezoek aan het strand van Valencia ook een must. De stad heeft verschillende prachtige stranden, waaronder Malvarrosa en Las Arenas. 

Een mediterraan klimaat

Het klimaat in Valencia is mediterraan. Dit betekent dat de winters mild zijn en je in de zomer hoge temperaturen kan verwachten. De gemiddelde temperaturen liggen in de wintermaanden  rond de 15 graden Celsius en in de zomer zo rond de 30 graden Celsius. 

Valencia heeft, met ongeveer 3.000 uur per jaar,  een grote hoeveelheid zonuren, waardoor het de ideale herfst- en winterbestemming is. Ben je van plan om de Spaanse stad in de zomer te bezoeken? Geen zorgen? Valencia ligt  aan de Middellandse Zee, dus er is altijd een heerlijk briesje om de temperaturen draaglijk te houden. 


Culinair en groots genieten

Valencia staat ook bekend om het grote scala aan restaurants en barretjes die gespecialiseerd zijn in allerlei soorten Spaanse gerechten. Een van de meest populaire gerechten in Valencia is paella, een gerecht gemaakt van rijst, groenten en verschillende soorten vlees of vis. Valencia is ook de thuisbasis van de beroemde Paellaval, een jaarlijks evenement dat plaatsvindt in september en dat het grootste paellafestival ter wereld is.

Naast paella zijn er nog veel andere heerlijke gerechten te proeven in Valencia, zoals horchata, een zoete drank gemaakt van amandelen en kikkererwten, en turrón, een zoete snack gemaakt van amandelen en honing. Valencia staat bovendien ook bekend om de talloze wijnbars waar je allerlei soorten wijn uit de regio kunt proeven. 

Paella Valenciana

Het Valenciaanse lokale gerecht ontstond aan het einde van de 19e eeuw in de boomgaarden vlakbij de stad. Hier kwamen de boeren 's middags in het veld samen en staken een vuur aan om de rijst indepaella te koken. Hier is het meest populaire gerecht van de regio Valencia ontstaan.

De authentieke paella is rijst, waaraan kippenvlees, konijn, sperziebonen (ferradura), witte bonen (garrofó) en een saus van ui, knoflook en tomaat zijn toegevoegd. Toch is dat niet altijd zo geweest.Alles wat de boeren bij de hand hadden werd aan het gerecht toegevoegd. De naam paella komt van de bak waarin het gerecht werd klaargemaakt, het woord paella betekent namelijk letterlijk koekenpan in het Valenciaans.

De lange geschiedenis van de stad

Valencia kent een lange en rijke geschiedenis, waarin het altijd een belangrijke handelspositie heeft gehad. De stad werd oorspronkelijk gesticht door de Romeinen in de 1e eeuw voor Christus en groeide toen al uit tot belangrijke handelsstad. In de middeleeuwen bezetten de moren Valencia en werd het een belangrijk centrum van de islamitische cultuur. In de 13e eeuw werd de stad bevrijd door de Castilianen en speelde het een cruciale rol in de Spaanse Renaissance. In de 19e eeuw werd Valencia de hoofdstad van de autonome regio en tot de dag van vandaag is de stad belangrijk voor de Spaanse economie en politiek. 

op zoek naar meer reisinspiratie?