· 

Geldzaken: Wat kost een vakantie in Cuba?

In Cuba zijn er lange tijd twee verschillende soorten valuta geweest. El peso cubano (CUP) werd in het dagelijks leven door de lokale bevolking gebruikt. Daarnaast kon er ook worden betaald met de CUC. De CUC was gekoppeld aan de dollar en was stukken meer waard dan de CUP. Sinds 2021 is het alleen nog mogelijk om met de CUP te betalen en ongeveer 4 CUP staat gelijk aan €1.

 

Een casa of een hotel

In Cuba heb je verschillende opties om te overnachten. Vooral in de grote steden vind je hotels. De kosten daarvan variëren tussen de 100 CUP en 200 CUP per nacht. In Cuba is het ook mogelijk om via AirBnB te huren. Daar vind je al overnachtingen voor 40 CUP. 


De meest comfortabele en prijsvriendelijke optie is een Casa Particular. Dit lijkt nog het meest op een Bed & Breakfast, maar dan met een gastvrije en warme Cubaanse sfeer. Voor een overnachting in een casa betaal je tussen de 75 en 150 CUP.


Hotel

Airbnb

Casa Particular 

100 - 200 CUP

vanaf 40 CUP

70 - 150 CUP


De Cubaanse keuken

Uit de Cubaanse keuken hoef je geen ingewikkelde gerechten te verwachten, maar wat ze maken is bijna allemaal vers en heerlijk. Bij het ontbijt eten ze voornamelijk vers fruit, brood en eieren. De lunch en diner bestaan in basis uit groente, rijst, rund, kip of schelpdieren. Als de gastheer of gastvrouw je de keuze laat, dan is kreeft een aanrader.


Non-alcoholische dranken en mineraalwater kosten in de supermarkt en langs de weg tussen de 2 en 4 CUP. Lokaal bier en cocktails met rum kosten tussen de 4 en 12 CUP en zijn daarom heel populair bij de toeristen en locals. 


Ontbijt

Lunch

Diner

Drinken

12 - 20 CUP

45 - 80 CUP

60 - 160 CUP

2 - 15 CUP


Vervoer in Cuba

Naar een taxi hoef je niet lang te zoeken in Cuba. Veruit de meeste auto’s die voorbij rijden, zijn taxi’s of bieden taxidiensten aan. Daarnaast heb je ook verschillende motoren en scooters die je naar je bestemming kunnen brengen. Je herkent deze speciale scooters aan de extra helm die aan het stuur hangt. Ook kennen ze de fietstaxi’s in Cuba. Zij fietsen je in een mum van tijd door de hele stad heen. Gidsen, bus- en taxichauffeurs verwachten een fooi van ongeveer 10%.


Taxi

Fietstaxi

10 - 100 CUP

4 - 20 CUP

 


Internet en telefoon

De telefoon- en internetvoorziening in Cuba is erg onbetrouwbaar en in veel gebieden werkt de 4G verbinding nauwelijks. Om een uur op internet te kunnen, moet je daarom in de telecomzaken speciale kaarten kopen. En deze zijn niet goedkoop. 


Voor 75 CUP heb je een uur de tijd. Toch is dit wel de beste optie. In de casa’s is er vaak geen internet beschikbaar en in hotels vragen ze soms wel het driedubbele.


Overige geldzaken

Bankpassen worden in Cuba bijna niet geaccepteerd. De creditcards van bijvoorbeeld Visa en MasterCard worden wel geaccepteerd, zolang ze niet zijn uitgegeven door een Amerikaansebank.

In Cuba betaal je vrijwel overal cash. Inde meeste steden vind je geldautomaten die worden aangeduid met cajero automáticoredbanc of ATM. Banken, hotels, cadecas en andere wisselkantoren accepteren onder andere euro'sen wisselen deze tegen de huidige koers. Ga niet in zee met geldwisselaars op straat, want daar kom je over het algemeen bedrogen uit. 

OP ZOEK NAAR MEER REISINSPIRATIE?