· 

Death Valley NP

Death Valley National Park is een Amerikaans nationaal park dat ligt in het oosten van Californië. Het park staat bekend om zijn ongelooflijke landschappen, waarbij uitgestrekte woestijnen, hoge bergtoppen en kleurrijke canyons zorgen voor een fantastische ervaring en een adembenemend uitzicht.

Een van de belangrijkste kenmerken van Death Valley National Park is het extreme klimaat. Het park is gelegen in een laaggelegen gebied en heeft daardoor zeer droog en heet klimaat, met temperaturen die kunnen oplopen tot meer dan 50 graden Celsius in de zomermaanden. De gemiddelde jaarlijkse neerslag is minder dan 5 cm, waardoor het een van de droogste plaatsen op aarde is.


Dit extreme klimaat heeft geleid tot een uniek ecosysteem, waarbij planten en dieren zich hebben aangepast aan de bizarre omstandigheden. Zo zijn er verschillende soorten woestijnplanten te vinden, waaronder de Joshua boom en de cactus. Ook leven er verschillende soorten dieren, zoals de woestijnrat, de sidewinder slang en de coyote.


Naast zijn unieke ecosysteem, heeft Death Valley National Park ook een rijke geschiedenis. Het gebied werd oorspronkelijk bewoond door inheemse stammen, zoals de Timbisha Shoshone en de Panamint Shoshone. Later werd het gebied bezocht door Spaanse ontdekkingsreizigers en door mijnwerkers op zoek naar goud en zilver.


Tegenwoordig is het park een populaire bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar avontuur en de schoonheid van de natuur willen ervaren. Er zijn verschillende wandelroutes, kampeerplekken in het park en verschillende bezienswaardigheden, zoals de Zabriskie Point, de Mesquite Flat Sand Dunes en de Badwater Basin, het laagste punt van het westelijk halfrond.

Bezoek Death Valley

Een bezoek aan Death Valley National Park wil je echt niet missen, maar onderschat het ook niet. Hieronder heb ik een aantal tips verzameld om het maximale uit het bezoek te halen.

 

Water en brandstof: Neem voldoende water mee, hou rekening met 4,5 liter per persoon. Ga je zelfstandig met de auto? Zorg er dan voor dat de auto voldoende koel- en radiatorvloeistof en brandstof heeft.

 

Hitte: Plan je bezoek vroeg in de ochtend of heel laat in de middag om de ergste hitte en drukte te vermijden. 

 

Route: Death Valley ligt op ongeveer twee uur rijden van Las Vegas, maar wij verbleven in een klein plaatsje vlakbij Death Valley. Deze hotels openen vaak de keuken al om 4 am, zodat je ruim voor de hitte in het National Park kan zijn. Het voordeel van zo vroeg zijn is dat je alle hoogtepunten, zoals Dante’s View, Badwater Basin en Artist’s Palette, in één dag kan bezoeken.

 

Camera: Vergeet voor je camera en de lenzen geen zonnekappen en/of extra filters mee te nemen, want de zon en het zand kunnen invloed hebben op de kwaliteit van de foto's en de levensduur van de camera.

Wat betekent de status van NP in de Verenigde Staten?

De status van NP (National Park) in de Verenigde Staten is een speciale aanduiding die wordt gegeven aan beschermde gebieden. Deze gebieden vallen onder het beheer van de National Park Service (NPS), een agentschap van de federale overheid.


NP's worden opgericht om de natuurlijke en culturele schoonheid van Amerika te behouden en om de biodiversiteit te beschermen voor toekomstige generaties. Deze gebieden hebben verschillende functies, waaronder recreatie, educatie en wetenschappelijk onderzoek. Natuurlijk zijn de NP's ook belangrijk voor de economie van de Verenigde Staten, omdat ze jaarlijks miljoenen toeristen trekken en zo bijdragen aan de werkgelegenheid in de omliggende omgeving.


De oprichting van een NP gebeurt via wetgeving van het Congres, die door de president moet worden ondertekend om in werking te treden. Momenteel zijn er 63 NP's in de Verenigde Staten, verspreid over verschillende staten en territoria. Daaronder vallen de iconische parken zoals Yellowstone, Grand Canyon en Yosemite, maar ook minder bekende gebieden zoals Congaree, Dry Tortugas en Guadalupe Mountains.

OP ZOEK NAAR MEER REISINSPIRATIE?