· 

Everglades NP

The Everglades National Park is een fantastisch natuurpark in Zuid-Florida, Verenigde Staten. Het park beslaat een gebied van ongeveer 6.000 vierkante kilometer met wetlands, bossen, kustlijnen en moerassen die zijn ontstaan uit de overstroming van de nabijgelegen rivieren. Tegenwoordig is het park vooral een belangrijk toevluchtsoord voor bedreigde diersoorten en daar zijn de natuurliefhebbers, vogelaars en avonturiers te gast.
The Everglades National Park werd opgericht in 1947 om het unieke ecosysteem van de Everglades te beschermen. Daarnaast is er ook een groot historisch belang, omdat dit gebied een belangrijk leefgebied was voor verschillende inheemse Amerikaanse stammen, waaronder de Seminole en Miccosukee. Sinds de oprichting van het park heeft het regelmatig te maken gehad met overstromingen, degradatie van het ecosysteem en het verlies van biodiversiteit. Dankzij de status van NP kan de NPS gelukkig maatregelen nemen om deze natuurrampen zoveel mogelijk te reguleren en de natuur de kans bieden om haar gang te gaan.

Wat is er te zien en te doen in het park?

Natuurlijk kan ook in de Nationale Parken het entertainment niet ontbreken en daarom zijn er een aantal fantastische manieren om het Everglades National Park te ontdekken.


Airboat tours: Met een airboat kan je The Everglades op een unieke manier verkennen en de wilde dieren te zien. Wij zagen verschillende alligators, vogels en schildpadden. Ga je mee op een Airboat? Zorg dan voor goede gehoorbescherming, want het geluid is bizar hard


Wandel- en fietsroutes: Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes om het park te voet of op de fiets te verkennen. Hou er wel rekening mee dat je flink wat kilometers moet afleggen voordat je wat dieper in de Everglades terecht komt.


Boottochten: Er zijn verschillende boottochten mogelijk, van korte rondleidingen tot meerdaagse tochten, die je tot diep in de wildernis van de Everglades brengen. 


Ranger-led programma's: The Everglades National Park heeft verschillende ranger-led programma's die leerzaam en leuk zijn voor het hele gezin. Deze programma's omvatten wandelingen, presentaties en hands-on activiteiten.


Bezoekerscentra: Er zijn verschillende bezoekerscentra in het park waar je meer informatie kan krijgen over de geschiedenis, het ecosysteem en de dieren in het park.

Dieren in het park

The Everglades National Park is de thuisbasis van onder andere alligators, krokodillen, panthers, slangen, schildpadden, vogels en vissen. Het park is een belangrijk toevluchtsoord voor deze dieren en biedt hen bescherming en een veilige leefomgeving. Het is daarom goed om je te realiseren dat wij te gast zijn in het leefgebied van deze dieren en dat je ze nooit mag benaderen, aanraken of voederen. 

Wat betekent de status van NP in de Verenigde Staten?

De status van NP (National Park) in de Verenigde Staten is een speciale aanduiding die wordt gegeven aan beschermde gebieden. Deze gebieden vallen onder het beheer van de National Park Service (NPS), een agentschap van de federale overheid.


NP's worden opgericht om de natuurlijke en culturele schoonheid van Amerika te behouden en om de biodiversiteit te beschermen voor toekomstige generaties. Deze gebieden hebben verschillende functies, waaronder recreatie, educatie en wetenschappelijk onderzoek. Natuurlijk zijn de NP's ook belangrijk voor de economie van de Verenigde Staten, omdat ze jaarlijks miljoenen toeristen trekken en zo bijdragen aan de werkgelegenheid in de omliggende omgeving.


De oprichting van een NP gebeurt via wetgeving van het Congres, die door de president moet worden ondertekend om in werking te treden. Momenteel zijn er 63 NP's in de Verenigde Staten, verspreid over verschillende staten en territoria. Daaronder vallen de iconische parken zoals Yellowstone, Grand Canyon en Yosemite, maar ook minder bekende gebieden zoals Congaree, Dry Tortugas en Guadalupe Mountains.

op zoek naar meer reisinspiratie?