· 

De natuur van Costa Rica

Voor degenen die op zoek zijn naar een bestemming die mooi, groen en duurzaam is, dan staat Costa Rica op nummer één. Voor een klein land in Midden-Amerika dat maar 30.000 vierkante kilometer groot is, is er veel te zien en te doen. 


Costa Rica betekent ‘rijke kust’ in het Spaans, de officiële taal van het land. Costa Rica is een van de meest stabiele en welvarende landen van Latijns-Amerika en dat is goed te merken aan de veiligheid in het land. Er zijn tropische badplaatsen aan de Pacifische en de Atlantische kust van het land voor zonliefhebbers, maar de belangrijkste attractie van Costa Rica is de prachtige natuur.


Flora en fauna in Costa Rica

Zo zijn er in Costa Rica meer vogelsoorten dan in heel Europa en Noord-Amerika bij elkaar. Ook heeft het land verschillende ecosystemen en microklimaten. Naast de tropische stranden zijn er dichte jungles en grote regenwouden. Sommige van deze bossen worden nevelwouden genoemd,vanwege het vocht wat tussen de bomen blijft hangen. In sommige nevelwouden, bijvoorbeeld in La Fortuna, zijn ziplines aangelegd, zodat je van boomtop naar boomtop kunt vliegen. Verder heeft het kleine landje droge bossen en koudere dorre vulkanische gebieden. 

En het meest bijzondere is dat je in een autorit van een half uur vanuit tropische hitte in de koude nevel terecht kan komen. 


In de prachtige natuurlijke omgeving struikel je bijna over de dieren in het wild, zoveel zijn het er. Je ziet er apen, luiaards, jaguars, vleermuizen en veel verschillende reptielen. Elk jaar komen er zeeschildpadden naar de stranden om eieren te leggen en te nestelen. Ook voor duikers heeft Costa Rica een prachtige onderwaterwereld in de wateren van het Caribisch gebied. De grotere hoeveelheden plankton in de zee trekken grote zeedieren zoals dolfijnen en andere soorten vissen aan. 


Reizen naar Costa Rica

De meeste toeristen vliegen naar de hoofdstad San Jose, maar dat is niet de plek waar je te lang wil blijven in Costa Rica. De stad is relatief veilig, maar ook druk en vervuild. Ook kan je naar Liberia, een stad in het noorden van het land, vliegen. Dit is een veel rustigere regio, maar daarvoor zal je wel op een andere locatie moeten overstappen. Vanaf Nederland is het niet mogelijk om direct naar dit vliegveld te vliegen.

Om door het land te reizen, kan je het beste een auto huren. De wegen van Costa Rica zijn niet te vergelijken met de Nederlandse wegen en er kunnen veel kuilen en modderstromen tijdens het natte seizoen, van juni tot november, ontstaan. Kies daarom altijd voor een middenklasse auto als je er een huurt.


Je zou verwachten dat je zo’n klein land wel in drie weken kan zien, maar niets is minder waar. Er is zoveel te zien en te doen in Costa Rica dat veel reizigers terugkeren om een ander deel van het land te ontdekken. 


OP ZOEK NAAR MEER REISINSPIRATIE?