· 

Medellín

Al decennia lang heeft Medellín de stempel van gevaarlijke stad. Vooral Comuna 13, door de locals trece genoemd, is een buurt waar je maar beter niet kan komen. Dit deel van de stad was immers het territorium van drugskartels, bendes en de guerrilla’s. Van Pablo Escobar tot aan de FARC, ze hebben allemaal hun steentje bijgedragen aan de onrust in en aan de wederopbouw van Comuna 13.

Ondanks dat de gemeente hard haar best doet om de omstandigheden in de wijk te verbeteren, is het nog steeds niet 100% veilig in Comuna 13. Kan je daarom Comune 13 beter vermijden tijdens een rondreis door Colombia? Dat zeker niet! Sterker nog, als je een bezoekje aan deze wijk overslaat, mis je misschien wel de mooiste street art van het land.

Medellín en street art

Wat is het verhaal achter de street art van Medellín?  In het begin van deze eeuw nam de nieuwe burgemeester van de stad een risico en startte een project om de armoede in San Javier, deofficiële naam van Comuna 13, aan te pakken. Hij bouwde 's werelds eerste kabelbaansysteem voor openbaar vervoer en gaf de bewoners zo een kans om voor werk naar de stad te reizen. Daarnaast bouwdehij scholen en bibliotheken in de hoop de bewoners op het rechte pad te krijgen.

Ook plaatste burgemeester Sergio Fajardo, als één van de eersten, buitenroltrappen in Comuna 13, zodat iedereen zich makkelijker door de wijk kon verplaatsen. Als laatste kregen bewoners van dit deelvan de stad gratis muurverf in alle mogelijke kleuren. Het resultaat daarvan is misschien wel 's werelds meest fenomenale verzameling street art. De enorme muurschilderingen vertellen het verhaal vande bewoners en geven de wijk de unieke uitstraling.

Hoewel de deelnemers van Wie is de mol 2019 gemakkelijk door Comuna 13 leken te lopen, is het als toerist nog steeds niet slim om de wijk zonder gids te bezoeken. Sommige straten zijn veilig, opandere plekken kan je beter niet komen. Met een gids leer je meer over de buurt en kan je relatief veilig van de street art genieten. 

De bloederige geschiedenis van Medellín

Na de dood van Pablo Escobar brak er een bloederige oorlog uit in Comuna 13. Met het wegvallen van de grote leider gingen de linkse guerrilla’s, rechtse paramilitairen en straatbendes de strijd metelkaar aan. Tussen 1997 en 2002 verdrievoudigde het moordcijfer in Medellín zelfs. In 2002 besloot de overheid in te grijpen en beschoot het leger de wijk vier dagen lang vanuit de lucht. Velehonderden burgers verdwenen en de paramilitairen kregen de macht, maar de drugshandel en het geweld namen helaas niet af. Toen het hoofd van de paramilitairen in 2008 werd uitgeleverd aan de VS,kwamen de lokale bendes aan de macht en verdubbelde het moordcijfer opnieuw. Pas in 2013 kwam er een wapenstilstand in Comuna 13. 

Slapen in Medellín

Wij verbleven in de wijk El Poblado. Deze exclusieve wijk is populair onder reizigers en digital nomads vanwege de levendigheid en gezelligheid. In de wijk vind je veel hippe koffiebarretjes, luxe hotels, gezellige hostels en de bekende street art. De wijk is relatief veilig dankzij de grote aanwezigheid van de politie, maar blijf, ook in deze wijk, alert op zakkenrollers en kleine criminaliteit.  

Reizen in Medellín

De beste manier om door Medellín te reizen is met de metro. Een enkel reis met de metro of kabelbaan kost 2300 COP. Omgerekend is dat ongeveer  €0,50 cent. Metrokaarten kan je op elk station kopen. Ook kan je een opwaardeerkaart kopen op de grotere metrostations, zoals San Antonio, Niquía, San Javier & Itagüí. Neem wel cash mee, want je kan niet overal met een kaart betalen. 

Lunchen in Medellín

In Medellín kan je in veel kleine restaurants het Menu del Día bestellen. Van oorsprong is het een goedkope lunch voor lokale arbeiders, maar tegenwoordig is het populair bij alle lagen van de bevolking. Een traditioneel Menu del Día en bevat een soep of salade, een keuze uit vlees, witte rijst, gebakken aardappelen, een arepa en sap. De prijzen variëren van 6.000COP tot 12.000COP (€2 tot €5).

OP ZOEK NAAR MEER REISINSPIRATIE?