· 

Panama-Stad

Panama-Stad is misschien niet de eerste bestemming die bij je opkomt voor een citytrip, maar als je op doorreis bent, is Panama-stad zeker een goede optie als stop-over. En als je dan toch een paar uurtjes in de stad hebt, mag je de volgende dingen zeker niet missen.


Het Panama kanaal

De nummer één in Panama-stad is natuurlijk het Panama kanaal. Het kanaal is ruim 81 kilometer lang en is enige verbinding tussen de Caraïbische zee en de Grote Oceaan. En dankzij die verbinding heeft Panama een nationaal inkomen van $ 50,3 miljard. Want een tocht over het kanaal kost al gauw $150.000. En daarmee is het kanaal niet alleen de grootste inkomstenbron, maar ook de grootste toeristentrekker.


Er zijn verschillende manieren om het kanaal te bezoeken. Bij het Miraflores Visitor Center kan je het museum bezoeken en de gigantische schepen door de sluizen zien gaan. De ultieme beleving is natuurlijk om zelf deels door het kanaal te varen. Ook dat is mogelijk. Meer informatie daarover lees je in de blog ‘Varen op het Panama kanaal’.


Miraflores Visitor Center, East Side of the Miraflores Locks, Panama-Stad

Geopend maandag tot en met zondag van 08.00 tot 18.00 uur.


Een wandeling door Panama Viejo en Cinta Costera

Voordat Panama-Stad een grote metropool werd, bestond de stad uit een klein historisch centrum. Inmiddels heeft Panama Viejo, zoals het oude centrum wordt genoemd, een plekje gekregen op de werelderfgoedlijst van het UNESCO. 


Het verhaal gaat dat Captain Morgan in de 17e eeuw Panama Viejo heeft verwoest. Daarom moest het centrum van Panama-Stad naar een andere locatie. Het nieuwe centrum kennen we vandaag de dag als Casco Viejo. Maar het is gelukkig nog wel mogelijk om door Panama Viejo te wandelen en het bijbehorende museum te bezoeken.


Na zoveel historie is het tijd voor ontspanning. En die vind je bij Cinta Costera, waar je kan wandelen, fietsen en sporten zoveel als je wil. De temperaturen in Panama zijn wel een stuk hoger dan in Nederland, dus tussen 11.00 uur en 18.00 is het niet verstandig om intensief te gaan sporten. Aan de Cinta Costera vind je ook de vismarkt met de lekkerste Ceviche. 


Volgens de locals is Casco Viejo het leukste deel van Panama-Stad om te winkelen, te eten en te drinken. Het grootste gedeelte van de gebouwen stamt nog uit het Spaanse tijdperk en dat geeft de wijk veel sfeer. Als je een middagje over hebt, is Casco Viejo perfect om doorheen te struinen, te winkelen en lekker te genieten.

Panamá Viejo, vía Cincuentenario, Panama-stad. Geopend dinsdag tot en met zondag van 08.00 tot 17.00 uur.


Op zoek naar meer reisinspiratie?