· 

De perfecte foto’s van Italië

Voor mij is foto’s maken tijdens een reis ontzettend belangrijk. Het brengt je terug naar die mooie herinneringen en het geeft zoveel meer waarde aan alle verhalen die je kan vertellen als je thuiskomt. Het is natuurlijk geen verrassing, maar tijdens een vakantie in Italië weet je vooraf al dat je ontzettend veel mogelijkheden krijgt om fantastische foto's te maken. Het land staat bekend om de prachtige architectuur, prachtige landschappen en karakteristieke mensen. Iedere hoek die je omslaat, zal je een nieuw fotomoment zien. En in Italië zal het Vaticaan of het enorme Colosseum een hoofdrol in die prachtige foto’s spelen.


Als je een reis naar of door Toscane maakt, dan weet je zeker dat je de camera mee moet nemen. Natuurlijk wil je de scheve toren van Pisa op de gevoelige plaat zetten, maar de echt perfecte plaatjes maak je van de schilderachtige kapellen en de kleine Italiaanse oma’s. Ook als je geen professionele fotograaf bent, kan je hier prachtige foto’s maken. Er zijn dan wel een paar dingen die je moet onthouden:


Het kader: Ruimte bij de randen

Zorg ervoor dat het onderwerp zich binnen het kader van de foto bevindt en dat de hoeken en randen vrij zijn. De kwaliteit van de foto’s is tegenwoordig zo hoog, dat je later, op een telefoon of computer uitsnede de foto nog kan aanpassen. Op het moment zelf verkleint de kans op het afsnijden van een hoofd of arm.


Zoek naar patronen en symmetrie in het plaatje, vooral wanneer je gebouwen of landschappen fotografeert tijdens de vakantie in Italië. Als  je een foto van een straatbeeld maakt, probeer dan het belangrijkste onderwerp of gebouw links of rechts in het kader te plaatsen om de foto spannend te houden. 


Het perspectief: Bekijk het vanuit een andere hoek

Wil je het imposante gevoel van het gebouw op de foto vastleggen? Maak dan een paar foto’s omhoog terwijl je op je knieën zit of op de grond ligt. 


Ook kan je ervoor kiezen om een paar close-ups te maken of juist voor een extra wijd shot te gaan. Met waarschijnlijk nog duizenden foto’s te schieten, mag je best een beetje experimenteren of andere hoeken kiezen, want dat kan een verrassend beeld opleveren. 


Het licht: Plaats de zon tactisch

Het beste moment om mooie foto's te maken is vroeg in de ochtend of laat op de dag, omdat je dan het mooiste licht hebt. Overdag is er in de Zuid-Europese landen zoveel licht, dat het moeilijk is om nog met het licht te spelen. Bovendien heb je dan de grootste kans op overbelichte foto’s. 


Je maakt de beste foto’s als de zon achter je staat, tenzij je mensen fotografeert, omdat je dan samengeknepen ogen op de foto krijgt. Je kan dit vermijden door de zon links of rechts achter je te positioneren of vroeg in de ochtend of laat op de dag foto's te maken als de zon niet zo krachtig is.


Kan je de belichting in de camera handmatig instellen? Zorg dan dat de foto eerder iets te donker, dan te licht, is. In de nabewerking kunnen schaduwen nog lichter worden gemaakt, maar alles wat overbelicht is, valt niet meer te redden. 


Verder is het belangrijk om te genieten van het fotograferen, het experimenteren en het leerproces. Juist als hobbyfotograaf is er geen druk van opdrachtgevers of perfecte plaatjes. Vergeet niet dat de mooie herinneringen aan de foto vaak zwaarder wegen dan de perfecte foto zelf. OP ZOEK NAAR MEER REISINSPIRATIE?