· 

Geldzaken: Wat kost een vakantie naar Florida?

Om maar meteen met het slechte nieuws te beginnen; een reis naar Florida is niet goedkoop. Het gemiddelde prijsniveau voor hotels en andere accommodatie ligt ongeveer 62% hoger  dan in Nederland. Dat komt natuurlijk door de grote vraag naar hotelkamers en vakantiewoningen door de Amerikaanse en de wereldwijde toestroom van toeristen. 

 

De kosten van levensonderhoud en andere uitstapjes zijn vergelijkbaar met die in Nederland met extreme uitschieters, zoals de tickets voor de Disney Parken. Een ander grappig feitje is dat voedsel en basisproducten in de supermarkt 7,5% duurder zijn, terwijl eten in restaurants en bars weer 20% goedkoper is dan in Nederland.

 

Net als in de rest van de Verenigde Staten wordt er in Florida betaald met de Amerikaanse dollar (USD). De wisselkoers schommelt meestal tussen de €0,92 en €1,-, maar voor vertrek is het altijd een goed idee om de actuele koers te checken voordat je geld wisselt. 

 

Overnachten in Florida

De grootste kostenpost van een reis naar Florida zal waarschijnlijk het verblijf zijn. Ga je op zoek naar een hotel in de prijsklasse tussen de €50 - €70 per nacht dan kan je meestal alleen de basisfaciliteiten, zoals gratis Wi-Fi, airconditioning, een eigen badkamer en een televisie met lokale en kabelkanalen, verwachten. Sommige hotels bieden een gratis continentaal ontbijt aan en veel hotels hebben een buitenzwembad en een gratis parkeergelegenheid. 

 

In Miami, Key West en Orlando vind je in deze prijsklasse hotels in downtown Miami, Coconut Grove en Wynwood - Edgewater. Ook in Duval, de hoofdstraat van Key West, en Downtown Key West heb je een kans met dit budget. In Orlando zal je dieper in de buidel moeten tasten of verder buiten de International Drive en Downtown moeten zoeken voor een accommodatie. 

 

Budget €50 - €70 per nacht
Gemiddeld €100 - €150 per nacht
Exclusief €200 - €400+ per nacht

Eten en drinken in Florida

Als je iets goed kan doen in Florida, dan is het eten. Voor een paar dollar kan je genieten van een heerlijk Amerikaans ontbijt, een snelle hap als lunch en een simpel maar vullend diner in een typische diner. En net als in veel andere steden en dorpen in Amerika kan je het zo gek maken als je zelf wil. In steden als Tampa en Miami vind je de meest exclusieve restaurants waar je gemakkelijk een paar honderd dollar per persoon stuk slaat. Hou er wel rekening mee dat de verse en meest gezonde gerechten, met veel groente en fruit, het duurst zijn. 

 
Ontbijt €5 - €25+
Lunch €10 - €60+
Diner €15 - €100+
Grote bier €4 - €8 

Reizen binnen Florida

Alles binnen Florida ligt op grote afstand van elkaar en dat betekent automatisch dat je voor een reis van stad naar stad, met een bus, huurauto of taxi zal moeten gaan. Ook binnen de steden is het, met uitzondering van de toeristische bestemmingen, niet erg voetgangersvriendelijk. Daarom is het vaak slimmer en veiliger om met de auto of taxi te gaan of gebruik te maken van de lokale vervoersdienst zoals de I-RIDE trolley. 

 
Taxirit (15 km) €30 - €40 
Busrit €2 - €5
Autohuur €20 - €100+ per dag

Overige geldzaken

Zonder creditcard kom je niet ver in Florida. Het is het meest gebruikte betaalmiddel, zelfs voor taxiritten en fooien. Ook heb je altijd een creditcard nodig voor het boeken van een hotelkamer of het reserveren van een huurauto. Heb je geen creditcard of kan je er geen aanvragen omdat je bijvoorbeeld nog student bent en geen vast inkomen hebt? Dan kan je ook een prepaid creditcard aanvragen. Hier stort je vooraf geld op en kan je tijdens de reis als creditcard gebruiken. 


In Amerika is het geven van fooi een belangrijk onderdeel van de cultuur. Gemiddeld verdient een beginnende serveerster ongeveer $4,94 per uur en daarom zijn ze vaak afhankelijk van fooien. Niet alleen in de restaurants verwachten ze fooi, want het is gebruikelijk om de meeste serviceverlenende beroepen een tip te geven. Dus ook  taxichauffeurs, barkeepers, kappers, shuttlebuschauffeurs, valet-personeel en garderobemedewerkers. En vergeet de housekeeping niet, ook zij verdienen fooi.


Het uitgangspunt is om 20% van het uitgegeven bedrag als fooi te geven wanneer de service goed, snel en vriendelijk was. Was het oké maar niet bijzonder, dan kun je 15% geven. Minder dan 10% geef je alleen als het echt slecht was. Sommige restaurants, cafés of bars voegen al automatisch een fooi (gratuity) aan de rekening toe. Dit staat dan op het bonnetje vermeld en staat als percentage omcirkeld. 


OP ZOEK NAAR MEER REISINSPIRATIE?